اندیشه های پست مدرنیسم ، جنبه های ایده آلیستی بسیار قوی دارند.برخی نیز بر این باورند که بین ظهور پست مدرنیسم و رمانتیسم قرن 18ارتباطی اینچنین نیست که با موج پست مدرنیسم جریان مدرنیسم رو به افول گرائیده و تحقق نقطه نظرات و مقاصد مدرنیسم ممکن نباشد. بدین ترتیب پست مدرنیسم بدین مفهوم خواهد بود که تلاش های طولانی و برجسته ی مدرنیته در اثر فشار ناشی از توهمات واهی و بی جا به گمراهی و بیراهه کشانده شده.
وجود دارد . از این رو به سختی می توان زمینه ی خاصی را برای تکوین و تدوین فلسفه ی پست مدرنیسم در نظر گرفت.در اندیشه ی نظریه پردازان پست مدرن ، تمامی پدیده ها و زمینه ها می تواند بسترها می تواند بستر مناسبی برای طرح افکار پست مدرنی قرار گیرد. شاید به این دلیل، پست مدرنیسم می رود تا آثار خود را در تمام زمینه های فرهنگ ، معماری، زیست شناسی، جغرافیا،تاریخ، حقوق وادبیات و سیاست و فلسفه بر جای گذارد. در هر صورت، معماران فلسفه ی پست مدرن مایلند ایده های فلسفی و آنچه در اندیشه ی پست مدرن مطرح است ، این است که باید ازعقل ها و بینش ها و اندیشه های متکثر سخن به میان آورد. بر این اساس در نگاه پست مدرن ، توجه انسان از کلی گرایی و کلی سازی، به نوعی دموکراسی باز و تکثر گرایانه منعطف می باشد. ایدئولوژیک خود را در مورادی همچون اقتصاد،اخلاقیات و متافیزیک،کلام، روش شناسی و تعلیم وتربیت وسیستم ارتباط،جاری و ساری ببینند. با وجود این هنوز نمی توان یک جهت روشن با اصول و مواضع تبیین یافته از فلسف پست مدرن ارائه کرد؛هر چند نظریات فلسفی که مربوط به دوره ی جدیدی تحت عنوان دوره ی پست مدرن ی باشد مدعی است که می تواند بسیاری از جوانب حیاتی مردم مغرب زمین را تحت پوشش ایدئولوژیک و فلسفی خود قرار دهد. در مجموع خواه پست مدرنیسم را تداوم مودرنیسم و بخشی از آن بدانیم و خواه آن را فلسفه ای نو و متفاوت از پست مدرنیسم ارزیابی کنیم ، پست مدرنیسم در مقایسه با مدرنیسم به عنوان انقلابی در محتوا و تحولی در دیدگاه و شیوه ی تفکر و زندگی ، برآن استتا سطوح جامع تر و وسیع تری از فرهنگ را در معرض پوشش خود قرار دهد.
پست مدرنیسم و دین
مطالعات ادیان یکی از گستره های رایج پست مدرنیسم است . در مورد نگرش پست مدرنیسم و تأثیرات آن بر اندیشه ی دینی ، سه نظریه وجود دارد:
1. نظریه ی پست مدرنیسم را به منزله ی مرگ خدایان ، نابودی دین و ارزش ها می بیند؛
2. نظریه ای که این مکتب را بازگشت به ایمان و الزامات دینی می داند؛
3. در نظریه ی سوم چنین فلسفه ای بیانگر امکان بازسازی ایده های مذهبی فراموش شده فرض می شود.
به بیان مفصل تر یکی از ویژگی های روشن مدرنیسم این بود که به نام تامین استقلال انسان و کشف واقعیات و توانایی ها، همچنین در راستای تحقق امیال و آرزوهای انسانی ، زبان به نقد دین و اصول و مبانی دینی می گشود. در مدرنیسم مفاهیم و مضامین متعالی و مقدس معنایی ندارد؛ در حالی که در پست مدرنیسم ، آموزه های دینی کمی مورد توجه است. بنا بر نظریه ی غالبی که وجود دارد پست مدرنیسم در تقابل با مدرنیسم و منتقد آن به شمار می رود, پست مدرنیسم در واقع نوعی واکنش در برابر اومانیسم مدرنیسم است.
اومانیسم، مذهب و ارزش ها را از زندگی انسان طرد می کند و به این طریق است که بازگشت تقدس و معنویت در اندیشه ی پست مدرن نمود پیدا می کند. بعضی از طرفداران نظریه ی پست مدرنیسم در تبیین این نظریه می گویند: استقلال و ثبات انسان بر این بینش مبتنی است که که مفهوم خود_ self _ موضوعی است که از مفهوم خدا نشأت گرفته و بدون ارتباط با خدا ثباتی نخواهد داشت، همان گونه که چنان بی ارتباط با اهداف متعالی باشد خود را از بین خواهد برد.
برچسب ها : پست مدرنیسم , نقدی کوتاه بر پست مدرنیسم , نقد ,